Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

Architectuur in Drenthe

image

Conclusies naar aanleiding van de evaluatie van de Maand van de Architectuur 2015, georganiseerd door Architectuurpodium Assen in samenwerking met de Gemeente Assen.
Thematisch: stad en periferie zijn lokaal te onderscheiden, maar verliezen hun lokale identiteit op interprovinciaal en internationaal terrein. Daar gaat het om greep te krijgen op de regionale verdeling tussen stad en groen. De stad zelf moet inzetten op bereikbaarheid en easy verbindingen in haar structuur. Sociale activiteiten vinden plaats dankzij en in die verbindingen, ook tussen de steden. Dynamiek in clustering en mobiliteit hangen samen. Er is duidelijk meer aandacht voor en behoefte om de samenleving ‘samen’ vorm te geven, meer ruimte te geven/te nemen voor particulier initiatief. Daartoe zou een vergelijk tussen de diverse ontwikkelingen in NoordNederland en NoordDuitsland gestimuleerd kunnen worden.

Conclusies organisatorisch: de maand gaf een interessante mengeling te zien van (8) activiteiten verspreid over 3 weken in juni. Een tentoonstelling, diverse lezingen en een open dag met medewerking van architecten, kunstenaars, gemeentelijke en provinciale overheid. Gezien de omvang en de wil tot kwalitatieve verdieping van de aangeboden thematiek lijkt de aansporing om het architectuurdebat in Drenthe vooral met nog meer partners te organiseren een aanbevelingswaardige. De Dag of Maand van de Architectuur in de maand juni is een prima concentratiepunt wat dat betreft.

Twee tips.
1. Het Stationsgebied en het Havengebied in Assen blijven de komende vijf jaar van het grootste belang voor meningsvorming omtrent nieuwe initiatieven in stedebouw- en transformatie.
2. Actuele herwaardering van woonerven als suburbane brink-, bloemkool- of protovinexwijk in Wynwood Miami, ooit een experiment opgezet in Emmen door Niek de Boer.

“The plan suggests creating the Dutch-style streets on First Avenue, Third Avenue, and First Place. According to Mullerat, woonerfs are typically curbless streets paved in a way that slows down traffic and opens the road to pedestrians and cyclists. They can even be shut down on the weekends to hold local events, like farmers markets.”
http://www.miaminewtimes.com/news/dutch-style-pedestrian-friendly-woonerf-streets-could-come-to-wynwood-7767722

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s