Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

De zwarte Mozart

Joseph, de zwarte Mozart door Jan Jacobs Mulder
Xander Uitgevers, Amsterdam, 2016

Joseph de Boulogne, Chevalier de Saint-George, moet een opzienbarende figuur geweest zijn in het eind 18e eeuwse Parijs, zowel op straat als in de meer besloten salons van de culturele beau monde. Een zwarte heer van stand, uitstekend schermer, violist en componist (1745-1799) “one of the earliest musicians of African ancestry in the world of European classical music”. Een bijna vergeten historische persoon die door Jan Jacobs Mulder tot hoofdpersoon van een tragische roman is gemaakt. Het is vooral het beeldende inlevingsvermogen van de schrijver geweest waardoor dit verhaal zich tot een aannemelijke, ook eigentijdse, geschiedenis laat lezen. Dus geen saaie biografie. Vermakelijk zijn bijvoorbeeld Joseph’s avonturen als charmeur in adellijke kringen waar hij zich onomwonden bekent als tegenstander van slavernij. Hij weet zelfs Diderot, de beroemde Encyclopedist, tot medewerking te bewegen. Opwindend zijn de schermutselingen in Engeland terwijl hij in werkelijkheid op zoek is naar de bemanning van het schip waarmee zijn moeder naar Europa voer. Hartverwarmend is de loyaliteit van die paar vrienden die op het eind van zijn leven hem nog komen bezoeken. Dan komt hij tot de slotsom dat hij al die tijd tussen twee culturen heeft geleefd en hoopt dat “misschien worden mijn werken na mijn dood nog eens uitgevoerd”.

Dat is zeker het geval. Wie zijn muziek wil horen kan terecht op http://chevalierdesaintgeorges.homestead.com of bij xanderuitgevers.nl/boeken/joseph-zwarte-mozart/ die een spotify speellijst levert.
Wie meer weten over de schrijver klikt op Janjacobsmulder.nl.

Lezers in Assen kennen de schrijver als beeldend kunstenaar en maker van het beeld “Aarde, Water, Huis’ dat van 1989-2016 voor het Station Assen heeft gestaan en nu aangeboden wordt door de Werkgroep Monumentale Kunst Bond Heemschut.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s