Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

Architectuur, verslag 1 juni 2018

20180522_135856

Samenvatting betreffende binnenstadsvisie. Leegstand bepaalde de afgelopen jaren de actuele agenda, maar sinds kort is een positieve kentering waarneembaar. Er worden veel bouwaanvragen ingediend en er worden ook werkelijk stappen gedaan. Diverse verbouwingen vinden plaats. In V&D komt bijvoorbeeld een pilot van Jeans Centre (en wordt bewoond door antikraak, zie Wortmann). In de Rolderstraat zou niets meer leeg staan behalve in aanhang van Citadel. Ook worden in het centrum een paar grote panden omgebouwd tot kleinere ‘shops’ met lagere huur, naast ombouw tot woning. Vooral de horeca toont initiatief, zie Wapen van Drenthe en Noordersingel Afhaalservices: Spar en sushi.
Meer ingrijpende veranderingen botsen op de belangen van vastgoedeigenaren.

Cultureel gezien is er geen enkel plan, alleen commercieel met marktmaatstaven. Het forum en voormalige bibliotheek staan permanent leeg, hier zou een culturele herbestemming goed passen.

Samenvatting betreffende actualisatie herbestemming en prijsvraag. 1)Het voormalig FNVgebouw, ‘rood bolwerk’ bij station, valt af want is verkocht. 2)Het UWVpand aan de Stationsstraat loopt ook vol. 3)De panden t.o. station zouden reeds volledig bezet zijn (Arcadis, Alescon e.a.), maar hier wordt aan getwijfeld gezien het geringe bezoekverkeer. 4)voormalig ABN Station zou volledig zijn verhuurd aan Catawiki. 5)forum is opgegeven, zie boven. 6)het mooie OMpand aan de Brinkstraat zou te huur staan, dit wordt ontkend, blijft in de prijsvraag. 7)ook Havenkade 2 blijft in de prijsvraag: staat te huur voor 120.000 per jaar voor 2500 + 560 m2 (10.000 voor 200m2 p.m.). Niet te verwarren met 8)Havenkade 1, deze dump staat te huur voor 25.000 per jaar voor 1000m2.
Toegevoegd kan worden: 9)Stadsboulevard/voormalig Melkfabriekterrein. 10)verzorgingstehuis Adelhorst a/d Nobellaan. 11)villa aan de hertenkamp/ex-Wisdom. 12)Collardslaan, voormalig kampeerhal.
Ofschoon er wel degelijk verbetering van functieverkeer is te zien, gaat het wel erg langzaam, zie de plannen voor blok t.o. DNK.

Laatste opmerkingen gaan over de relatie FOC-Binnenstad die voor sommigen niet bestaat, althans elkaar niet zouden bijten omdat het gaat om verschillende publieken. Wel zou het niet doorgaan van het FOC de ontwikkeling van Recreatieve zone in Baggelhuizen belemmeren, wat wel weer het algemene toerisme tekort doet.

Vrijdag 15/6, deel 2: herbestemming herzien, opening Manifesta12, uitreiking brochure aan Gea Smith, wethouder cultuur Assen. Voor verslag zie defkaresearch.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s