Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

De Nieuwe KunstAs – een verbrede optie

Dvhn, 29 juli 2019, 1 miljoen. Uw oproep voor suggesties.

Ons voorstel wil het ijsbudget van 1 miljoen herbestemmen in de sector ‘vrije tijd’. In plaats van te schaatsen kunnen de mensen in Assen naar een buitengewoon fraaie KunstHal voor hedendaagse kunst en cultuur. De KunstRuimte is tevens voorzien van een plein voor tijdelijke evenementen zoals een schaatsbaan. Zie het voorbeeld van het Koopmansplein in de winter.

De 5 miljoen REP-staatssubsidigelden die eventueel ook vrijkomt wordt gebruikt om deze KunstPlaats structureel te ondersteunen waardoor provinciale en rijksfondsen dit bedrag willen matchen. Naast het benaderen van particuliere donateurs en overige fondsen worden sponsoractiviteiten georganiseerd. Bovendien zorgt het innovatieve culturele karakter, vooral in een Noord-Nederlandse optiek, voor economische spin-off.

Het cultureel profiel van Assen is op dit moment tamelijk eenzijdig. Er ontbreekt een actuele dynamiek en wisselwerking in de omgang met kunst, cultuur en de maatschappij van nu.

Een vergelijkbaar plan is eerder ingediend bij de Gemeente Asen, maar werd afgewezen vanwege onduidelijke redenen; mogelijk ter handhaving van bestaande relaties. In plaats van bezuinigingen is dan nu het moment gekomen voor investeringen in een duurzaam kunstklimaat.

De Nieuwe KunstStad is statutair onafhankelijk en heeft een stedelijk museaal karakter. Ze betrekt de bevolking en kunstenaars van Assen bij haar programmering waarin tevens een  belangrijke rol is opgenomen voor eigentijdse muziek en architectuur.

Op de lange termijn.

Om deze manoeuvre sociaal te onderbouwen is het de bedoeling van dit voorstel dat naast financiering van dit kunstplan de OZB voor de particuliere woningen wordt verlaagd om burgers aan te moedigen gebruik te maken van, en te participeren in, deze nieuwe culturele attractie.

Alleen voor red.

Mogelijke locaties voor De Nieuwe Kunstruimte zijn voorradig en reeds in kaart gebracht. Onder meer de DNK/Kinkruimtes en het voormalige OM-kantoor Brinkstr.69. Er is geen relatie met het Drents Museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s