Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

CAMPIS Hoofdkantoor

Monumentnummer: 468972

Deze week heeft het kunstgezelschap CAMPIS het College en de Gemeenteraad van Assen een brief gestuurd. Naar aanleiding van de vaststelling van de cultuurnota op 7 mei aanstaande pleiten zij voor een nieuw Kunstcentrum Hedendaagse Kunst. Directe aanleiding voor hun brief is de sluiting van de huidige kunstlocatie in het theatergebouw DNK, per 1 juli. Maar in de cultuurnota staat echter prominent de ambitie dat de gemeente broedplaatsen wil faciliteren en belangstelling voor kunst wil waarborgen.

CAMPIS wil deze locatie wel overnemen, met enige financiële aanpassing en ondersteuning, maar geeft ook aan voor een, waarschijnlijk goedkoper, alternatief te willen gaan. Hier wordt het interessant want ze noemen ‘het oude Postkantoor’ met name. Dit pand hartje Assen is een Rijksmonument uit 1895, ontworpen door de bekende Rijksbouwmeester C.H.Peters die meerdere postkantoren heeft gebouwd, maar óók verantwoordelijk is geweest voor het ontwerp van het Drents Archief (1897-1901), voorheen Rijksarchief, voorheen Provinciaal Museum, en in bezit van het laatste restje kloostergang uit ME.

Het ‘oude’ Postkantoor staat genoteerd als gotisch, maar heeft ook neo-renaissancistische elementen. Het interieur is niet beschermd en vrijwel verdwenen, maar biedt een enorme variëteit aan gebruiksmogelijkheden die CAMPIS zeker zal zijn opgevallen. Wat kan er wel allemaal: exposities, diverse presentaties, ateliers, installaties, horeca, terras.

Voor de Gemeente is dit een uitstekend moment, monument dus, om nu toe te happen vanwege de redelijke huurprijs. Het zou een aanwinst zijn voor stad en grootregio en een belangrijke stimulans leveren aan het ondernemende imago van Assen. Onderstaand citaat komt uit het monumentenregister:

“Waardering: Het voormalige Post- en Telegraafkantoor is een mooi en zeer karakteristiek voorbeeld van een gebouw in de stijl van de zogenaamde postkantoren-gotiek, dat is gebouwd door een landelijk bekende architect. Behalve architectuurhistorisch waardevol is het zorgvuldig vormgegeven gebouw ook zeer beeldbepalend gesitueerd op een driesprong, waardoor het ook van grote stedebouwkundige waarde is. Het pand maakt tevens deel uit van het beschermde stadsgezicht Assen.”

Aan de buitenkant formeel beeldbepalende architectuur, aan de binnenkant inhoudelijk hedendaagse kunst. Een ‘match, made in Assen’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: