Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

Van Haven tot stad

Voor een opfrisbeurt herinneren we ons het blog van 7 maart 2013 waarin het thema van Europan 12 werd aangekondigd: ‘Adaptable City’. In Nederland koos Assen als ontwerpgebied het Havenkwartier. Winnaars werden Egbert de Warle (NL 1983) en Marcus Kempers (NL 1983) met het plan “Buiding on the present”. Tweede werd Marieke Kums (NL 1979) met “Urban Nature”. Tot nu toe is van realisatie nog niets terecht gekomen hoewel “Europan onderscheidt zich van andere ideeënprijsvragen doordat de deelnemende gemeenten en opdrachtgevers de intentie uitspreken om ook daadwerkelijk een opdracht te geven aan de eersteprijswinnaars.” Wel schijnt opnieuw het Havenkwartier onderwerp van gesprek te worden in verband met een verwachte notitie dit voorjaar. Er is nog de site https://www.havenkwartierassen.nl, waarvan we vermoeden dat hij daarom bijgewerkt zal worden. In de Asser jury zaten in 2013 Niek Verdonk, Frank Aikema en Cor Staal (huidig fractielid Christenunie Assen en omgevingsmanager Aanpak Ring Zuid, Groningen).

In het Europanbestuur zaten destijds Maarten Kloos en Jeroen de Willigen, directeur Buro De Zwarte Hond. Jeroen de Willigen is medeverantwoordelijk voor het stedebouwkundig project De Florijnas en het Stationsgebied in Assen. De Willigen was tevens stadsbouwmeester in Groningen van 2016 tot 2020. 

Vanaf 1 januari 2021 is Nathalie de Vries de nieuwe stadsbouwmeester van Groningen. Zij staat bekend omdat: “ In 1993 richtte ze samen met Winy Maas en Jacob van Rijs MVRDV op, een wereldwijd opererend bureau voor stedenbouw en architectuur. De Vries is daarnaast lid van de Raad van Toezicht van het Groninger Museum en zal het stadsbouwmeesterschap combineren met haar werk voor MVRDV en haar functie als hoogleraar Architectural Design aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.” Misschien kan Nathalie de Vries het stadsbouwmeesterschap van Assen wat betreft het Havenkwartier er bijnemen. In juni 2014 gaf ze op uitnodiging van Cercle Meudon/DeFKa een lezing in DNK te Assen.

Voor het nieuwe thema van Europan 16 “Living Cities”, bekijk het pdf op:

En int algemeen: https://www.europan-europe.eu/en/news/europan-16-theme

In juni 2021, altijd al een maand geweest van ‘architectonische bezinning’, zou bijvoorbeeld hernieuwde aandacht voor het Asser Havenkwartier gecombineerd kunnen worden met de opgaves zoals die nu aan de orde zijn:”The Europan 16 topic focuses on living cities as a new paradigm, in which new kinds of synergies can be considered between the environmental, biological, social, economic, cultural and political dimensions”. Een tijdelijk steunpunt in dit Havenkwartier is reeds gerealiseerd door het stedelijk breinwerk Metaforum Assen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: