Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

Omgevingsvisie 2040 nog mooier

Daar is ie dan. Per 25 maart 2021: De omgevingsvisie Assen 2040. Titel: Assen Nog Mooier.
Op dinsdag 20 april digitaal als tv-webinar besproken vanuit theater DNK in het bijzijn van wethouders Karin Dekker en Bob Bergsma, met Mirjam Pauwels in een videorol. Als publiek had men gekozen voor twee jongeren en een iets oudere ondernemer-restauranthouder. Deze werden meerdere malen door de wethouders in het gelijk gesteld. “Meer aandacht voor jeugd”….”we zijn in gesprek”.

De drie hangijzers in de visie zijn:

-Groene stad van het Noorden, schone energie, landelijk, Drents DNA.

-Dynamische hoofdstad, zorg, cultuur, onderwijs, regiofunctie, zie binnenstadsvisie, evenementen, havenkwartier (woningen), samen met ondernemers, techhub, jeugd

-Verbonden stad, openbare ruimte vergroenen, bereikbaarheid onderling tussen stadsdelen (Assen-Zuid, Havenkwartier!), fietsen en participatie in de wijken.

Alle drie vurig samengevat in het motto: “ontspannen stedelijkheid”. Uitgelegd als provinciaal hoofdstedelijk dorps. Met een bijzondere taak voor stedenbouwkundig ontwerper Bart van Leeuwen van buro De Zwarte Hond.

Tijdens het webinar werden diverse jeugdige filmpjes vertoond waarin men of heel tevreden was met het groene imago of toch wel meer activiteiten wenste in de binnenstad. Daar stonden de wethouders uiteraard heel positief tegenover. Veel wordt daarbij verwacht van het (opnieuw) te ontwikkelen Havenkwartier. Hiervoor komt nog een aparte gebiedsvisie en bovendien gelden de omgevingsambities, met een vooruitziende blik, voor de komende twintig jaar. Het haventerrein in Assen-Oost, met het NoordWillemskanaal richting Groningen, is en blijft voorlopig een interessant gebied om onderzoek naar te doen, liefst met inbegrip van voorgaande plannensmederij.

Vragen: onduidelijk blijft de aansluiting van Binnenstadsvisie en Omgevingsvisie plus de uitvoering, inhoudelijk en qua tijdspad. Het culturele gedeelte is nauwelijks ingevuld en leunt zwaar op bestaande kanjers als Drents Museum, Theater De Kolk en TT-festival. Van nieuwe initiatieven blijkt geen sprake, althans niet op papier. Maar geduld, we hebben de tijd tot 2040 met voortschrijdend inzicht, evaluaties, enzovoort. En wat papier betreft: de omgevingsvisie is echt wel digitaal verkrijgbaar. Het is de papieren versie die juist alleen pro forma werd gedrukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: