Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

Cultuur- partij – politiek

Een voorlopige constatering t.a.v. kunst en architectuur in Assen, 2021.

De theorie volgend moeten eerst cultuurpolitieke meningen helder zijn als basis voor aanstaand beleid. Daarbij dus ‘cultuur’ inhoudelijk eerst, breed democratisch bespreken, dan een nota opstellen voor minimaal vier jaar, daarna de uitvoering die verder gaat dan pragmatische beslissingen. Maar wat als kunst- en cultuurbeleid misleid en ondergraaft wordt door partijpolitieke of economische belangen en incidenten?

De dynamische impuls op cultuurgebied die in 2021 eindelijk plaats had kunnen vinden door het permanent huisvesten van een innovatief stedelijk cultureel centrum, met de nadruk op hedendaags kunstonderzoek, filosofie en architectuur, heeft de gemeente niet willen faciliteren. Het voorstel te komen tot een nieuwstedelijke ruimte als professioneel en experimenteel ‘cultuurplatform’ is de afgelopen twintig jaar herhaaldelijk door de stichting DeFKa aan de orde gesteld. Vooral met betrekking tot herbestemming van leegstaande monumentale locaties. Te weten: Wapen van Drenthe, Tetterode Huis, OM/Brinkstr, Kink/Dnk, Postkantoor en Emancipatieburo. Panden die in bezit zijn van de gemeente hadden en hebben immers de voorkeur met het oog op de extra lange termijn ten gunste van professioneel kunstbeleid. Het kan zijn, die indruk wordt althans gewekt, dat men liever geen andere museale kunst-instelling wenst naast het Provinciaal Drentse Museum en de stichting Campis.

Zie verder defkaresearch.com en het nieuwe HavenkwartierProject dat vele opties biedt en avontuurlijke invalshoeken voor beeldend en stedebouwkundig onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: