Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

Wat Erfgoed doet – Monumentendag 2022

Researchteam DeFKa ziet af van aanspraak op Huize Tetrode

Provinciehoofdstad Assen wordt de stad van paleizen genoemd. Weliswaar is het  aantal beperkt en zijn deze fraaie villa’s niet zo oud. Toch liggen ze wel fraai geparkeerd aan, of in de buurt van, de 19e eeuwse Vaart. Dus zou je denken dat Assen heel zorgvuldig omgaat met het erfgoed dat voornamelijk ontstond na de toekenning van stadsrechten in 1809. Daar is het een en ander op af te dingen. Hoogstwaarschijnlijk is het behoud van een aantal monumentale panden voornamelijk te danken aan vermogende burgers en bewindspersonen die graag in het groen of aan het water willen en konden wonen. 

Maar laten we ons beperken tot een tweetal paleizen die het jonge Assen destijds extra aanzien gaven. Het gaat om de Noordersingel 29-31 waar ooit het Emacipatiebureau en de PTT was gevestigd en dat pal naast het huidige Gemeentehuis staat. Dit pand, oorspronkelijk een (dubbel) woonhuis, is gebouwd in 1880 en werd of wordt door de gemeente Assen te koop aangeboden. Het Asser Kunstinitiatief DeFKa heeft in juni 2021 geopperd hier een Gemeentemuseum te vestigen, maar dit werd niet overgenomen. De plek zelf heeft nogal wat geschiedenis achter de rug, waarvan onder meer een tekst aan de zijkant van het pand getuigd.

Ander voorbeeld is het Tetterode gebouw uit 1822 vernoemd naar de familie Tetrode, of Tetterode, wiens (klein)zoon rechter werd in het Paleis van Justitie twintig meter verderop in de Brinkstraat. Van 1930 tot 1995 functioneerde het als Gemeentehuis voordat het nieuwe Gemeentehuis aan de Noordersingel tot stand kwam. De Provincie Drenthe nam het over om er kantoren in te vestigen en wil er nu weer van af. Dat het Drents Museum ook geen belangstelling meer heeft hiervoor, verbaast minder aangezien ze net voor een paar miljoen subsidie het eigen onderkomen met horeca fraai hebben uitgebreid. Ook voor het Tetterode gebouw had DeFKa ooit, vanaf 2012, interesse in verband met het vestigen van een locatie voor Hedendaagse Kunst. Ook dat pleidooi vond toen geen gehoor bij de toenmalige wethouder van cultuur en zijn provinciale collega.

Het lijkt er sterk op, nu het Tetrodepand opnieuw aangeboden wordt, dat de gemeente Assen, indien ze het terugneemt, als vanouds kiest voor een marktgerichte oplossing. Dat wil zeggen dat de voorkeur uitgaat naar verkoop ten gunste van vastgoed en luxe appartementen. Daarvoor is wel een Raadsbesluit nodig of men moet het direct voorleggen aan de Asser bevolking om hen te vragen wat te doen met dit Rijksmonument waar ooit getrouwd kon worden en met een schitterende tuin aan de Singelkant. De tuin is op 10 september, Monumentendag, wel te bezichtigen maar het huis zelf is gesloten.

Het Researchteam DeFKa heeft echter geen belangstelling meer om het pand een mooiere bestemming te geven. Hetzelfde geldt voor de Noordersingel of ander leegstaand erfgoed in de binnenstad zoals bioscoop Diana, of de KINKruimte in het DNK. DeFKa richt zich nu op de nieuwe ontwikkelingen in het Havenkwartier en hoopt daar ruimte te creëren voor een permanente opstelling voor hedendaagse kunst, cultuuronderzoek en architectuur. Liefst aan het begin van de Havenkade. Dit deel van de stad verdient het om mee te werken aan een dynamische impuls richting stedelijk denken en ontspannen verblijf. Een intelligent regio-cultuurbeleid in combinatie met een integraal ruimtelijke visie kan hierbij helpen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: