Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

Jade: terreinverkenningen

Het toeval wil dat zowel DeFKa Research als De Zwarte Hond werden benaderd door de Jade Hochschule/University in Oldenburg om met studenten een stedenbouwkundig project op te zetten. Dat leidde in Assen tot twee gebiedsanalyses, namelijk het Havenkwartier en het Stationsgebied Zuid. 

Het Havenkwartier wordt omsloten door Industrieweg, spoorweg Assen-Groningen en de Noordwillemskanaal. Op dit moment is het gebied nog bebouwd met industriële loodsen, garages en kleine bedrijven. De studenten concentreerden zich binnen een nieuwbouwopdracht op woongenot, infrastructuur, mobiliteit en vooral energievoorziening. De einduitkomsten werden op vrijdag 3 februari 2023 gepresenteerd in het Universiteitsgebouw. Een voorzet is te lezen in het boek DeFKaHaven dat een procesverslag bevat van het onderzoek dat door studenten in het Havenkwartier ter plekke is uitgevoerd met medewerking van DeFKa en TecHub.


Op 27 januari 2023 lichtten Jade studenten in de Raadszaal van de Gemeente Assen hun analyses van het stationsgebied toe. Het te bebouwen terrein wordt nu nog bepaald door hoofdzakelijk kantoren en wordt ingesloten door spoorweg Assen-Zwolle en de verkeerstunnel in de Overcingellaan. Ook hier veel aandacht voor infrastructuur met accenten op verblijfskwaliteit, groene voorzieningen (“spoorweg park”, “rooftop landscape”) en diversiteit in architectuur. Opvallend in een aantal voorstellen was de verplichte  ‘Kindergarten’ maar ook de aanwezigheid van buurtvoorzieningen en winkels. De aantrekkelijkheid van de wijk zou mensen van buiten aantrekken en ‘vertrek’ – elders shoppen en verkeren – voorkomen.

defkaresearch.com/havenkwartier

———-+———-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: