Architectuurpodium Assen

Cercle Meudon

Concept Structuurvisie mei 2023

De structuurvisie Havenkwartier Assen is half mei verschenen. Het is de bedoeling dat er input van belanghebbenden wordt opgehaald zodat “rond de zomer” de aangevulde visie kan worden uitgewerkt die vervolgens in december 2023 in definitieve versie door gemeenteraad vastgesteld kan worden. “We gaan hierover graag het gesprek aan met een brede groep belanghebbenden en belangstellenden”.

De samenstellers, tevens projectbegeleiders – bureau Pau, Urhahn en Rho adviseurs – hebben op grond van eerdere schetsen en masterplannen een richtinggevende visie ontwikkeld voorafgaand aan het definitieve beeldkwaliteitsplan, bestemmings- en omgevingsplan. Samenvattend gaat men uit van een groene parkachtige duurzame wijk met blokken diverse woningtypes rondom een binnenhof, naar Berlijns model. Straten worden verbonden met doorsteken en stegen. De wijk valt in twee segmenten. Naast de blokken aan de Havenkade komt er tussen Storkweg en Philipsweg een vergelijkbare autoluwe opzet, maar met een grotere binnentuin. 

Naast deze woningoplossing wordt aandacht gevraagd voor de oude ‘icoon’ de Havensilo en de komende hoogbouw tegenover het Cicero-pand. De silo samen met ‘de booghal’ aan het begin van de kade worden herbestemd met een voorkeur voor culturele functies, zolang “de functie moet niet concurreren met al aanwezige voorzieningen in Assen” (p.44). De digitale brochure telt 88 pagina’s, in pdf 45 pag. Opvallend detail is de inzet van een adviserend kwaliteitsteam: “Het Q-Team adviseert proactief over de uitwerking, ruimtelijke ambities en doet voorstellen voor verfijning of verbetering van de plannen. Zo ontstaat er meer maatwerk, waardoor planprocessen over het algemeen soepeler verlopen. Naast toetsing op ruimtelijke kwaliteit is ook sturing op ambitie en opgaveformulering een belangrijke rol van de gemeente.”

https://assen.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/b4c0deb0-5f7c-4116-b1e3-5ce2ece4553f?documentId=48874b94-0c3e-48c8-883c-d75a5df61a6b

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni “zijn er inloopbijeenkomsten in en rond de Hoge Graansilo in het Havenkwartier. Deze zijn bedoeld voor iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in het gebied.” Aldus B&W in begeleidende brief aan Gemeenteraad van Assen. Contactpersoon is Jan Kleine, bureau Pau.

——— + ———

Plaats een reactie